Skip navigation MENU

Het witte dorpje Bornos

Het oude dorp Bornos, op de ‘Ruta de los Pueblos Blancos’, ligt ongeveer 25 kilometer ten noord-oosten van Arcos de la Frontera, langs de weg naar Villamartin. Het dorp wordt omgeven door een glooiend landschap met weelderige groene weiden en heeft een uitstekende positie op de oevers van groot stuwmeer. Dit stuwmeer wordt gevoed door de rivier de Guadalete, een belangrijke zijrivier van de Guadalquivir.

Bornos-SpanjeAl eeuwenlang en tot vandaag de dag is het ambachtelijk werk in Bornos belangrijk in het dorp. Het ambachtelijk werk focust zich op artikelen van aspartogras, wilg, palmbladeren, stokken en riet en in het bijzonder op een grote verscheidenheid aan manden. Al deze natuurlijke materialen worden lokaal verzameld aan de oevers van het reservoir en van de rivieren en beken die in overvloed in dit gebied aanwezig zijn. Er worden ook producten van olijfhout en leer gemaakt en er wordt keramiek geproduceerd.

Lokale gerechten

Het dorp heeft zijn eigen robuuste keuken op basis van lokale producten. Zo is er een verrukkelijke aspergesoep, abajao genaamd, en een verscheidenheid aan stoofschotels. Vooral ‘berza’, gemaakt van kikkererwten en bloedworst, is beroemd. Ook varkensvleesproducten, zoals chorizo en morcon, zijn de moeite waard om te proeven.

De jaarlijkse beurs in Bornos vindt plaats in de tweede week van september en de dag van haar patroonheilige, Maria Santisima del Rosario, vindt plaats op de eerste zondag in oktober. Sinds 1980 worden fans van rockmuziek van heinde en verre aangetrokken door het Festival del Lago dat meestal plaatsvindt in juli.