Skip navigation MENU

Zuid-Spanje - achtergronden

Doordat Zuid Spanje gelegen is tussen twee continenten en twee zeeën,  is het ongetwijfeld beïnvloed door de vele beschavingen die de regio door de geschiedenis heen heeft gemaakt.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Zuid Spanje – Cultuur

Zuid Spanje is een unieke en vriendelijke omgeving om in te wonen of te bezoeken en dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan het erfgoed dat in de provincies is achtergelaten door  diverse culturen, zoals de Romeinen, Joden, Moren, Feniciërs en christenen.
De charme van elk van de acht provincies van Zuid Spanje is vrij duidelijk, maar de grote verschillen in Zuid Spanje zijn eveneens voor iedereen te zien.

De regionale hoofdstad Sevilla heeft een schat aan architectonische schatten met de wereldberoemde Giralda toren, de Torre del Oro (gouden toren) en de levendige en kosmopolitische wijk van Santa Cruz.

Malaga heeft een buitengewone mix van musea en historische monumenten die de Alcazaba en het Gibralfaro heten.
Cordoba was ooit de oude Moorse hoofdstad. De Mezquita (moskee) is uniek en confronteert de bezoeker met het fysieke bewijs van oude islamitische heerschappij. Het is een indicatie van de macht en invloed die de Moren in Zuid Spanje eeuwenlang hebben uitgeoefend.

Granada is de universiteitsstad van Zuid Spanje en tevens het laatste bolwerk van de Moren in Zuid Spanje. De stad heeft het grootste monument van de Moorse architectuur: het Alhambra dat werkelijk een wonder van Zuid Spanje is.

De aantrekkingskracht van Zuid Spanje

Volgens recente schattingen blijkt dat ongeveer 70.000 Britten onroerend goed aankoopt in Zuid Spanje. Elk jaar zal dit cijfer toenemen in de toekomst. Een groot deel van hen kiezen voor de regio Andalusië om een nieuw leven te beginnen en een droomleven te starten.
Het gunstige klimaat van Zuid Spanje is waarschijnlijk voor veel mensen de beslissende factor die om zich te vestigen in het gebied. Zuid Spanje geniet gemiddeld meer dan 300 dagen zon per jaar. Hoewel het milde klimaat een belangrijke trekker is voor Zuid Spanje, is er veel meer wat de aantrekkingskracht van Zuid Spanje verklaart, namelijk de buitenlandse investeerders die op zoek zijn naar een tweede huis of zich permanent willen vestigen in Zuid Spanje.

De diversiteit in de geografie van Zuid Spanje is een andere factor; natuurliefhebbers worden betoverd door het enorme bereik en de kwaliteit van de beschermde gebieden van Zuid Spanje. Een vijfde van heel Zuid Spanje is beschermd natuurgebied;de parel in de kroon is de beroemde Parque de Doñana in de provincie Huelva. Sierra de Cazorla in de provincie Jaen en de prachtige Sierra de Grazalema, die zich verspreidt vanuit Cadiz naar Malaga zijn uitzonderlijke exemplaren van goed beschermde natuurgebieden in Zuid Spanje.
Zoals alle belangrijke toeristische bestemmingen, heeft Zuid Spanje een goed ontwikkelde infrastructuur om het te ondersteunen. De faciliteiten worden voortdurend bijgewerkt en reizen door de regio of uit het buitenland werkt eenvoudig, snel en efficiënt.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Zuid Spanje – Infrastructuur

De luchthaven van Malaga is de toegangspoort van Zuid Spanje en is momenteel in uitbreiding; in de toekomst kunnen 13 miljoen bezoekers per jaar langs de douanepoortjes komen. Spoorwegdiensten zijn eveneens zeer betrouwbaar en verbinden  Sevilla en Madrid in minder dan drie uur. Malaga heeft eveneens dagelijkse spoorverbindingen naar Madrid. De lokale spoorlijn service is betrouwbaar en regelmatig en wordt voortdurend bijgewerkt. Ook de faciliteiten zijn verbeterd ten behoeve van de passagiers, inclusief mensen met mobiliteitsproblemen.

Zuid Spanje – Onderwijs

Gezinnen met schoolgaande kinderen zullen aangenaam verrast worden door de kwaliteit van het onderwijs in Zuid Spanje. Deze wordt beschouwd als een van de beste in Europa. Een op de tien studenten in de provincie Malaga komt van buiten af en dit cijfer zal toenemen. Deze instroom van buitenlandse studenten is de katalysator die de aanzet gaf tot nieuwe programma’s van culturele integratie en andere activiteiten om de integratie van buitenlandse studenten te helpen in de Spaanse manier van leven.

Zuid Spanje – Sport

Als gevolg van de geografische en klimatologische omstandigheden van Zuid Spanje zijn de vrije tijd activiteiten in de regio talrijk en divers. Zuid Spanje beschikt over verschillende bergketens waar grote reservoirs en natuurlijke meren zijn die de mogelijkheid bieden om allerlei soorten van watersport , rotsklimmen, bergbeklimmen en skiën mogelijk maken. Sierra Nevada, een van de beste ski-oorden is gelegen in de provincie Granada en biedt eersteklas skiën aan de lokale bevolking en bezoekers.

De uitgestrekte groene gebieden van Zuid Spanje zijn bij uitstek geschikt om te wandelen en paard te rijden. Het El Torcal natuurreservaat in Antequera,  is een van de meest bekende van Zuid Spanje en wandelaars hebben de keuze uit verschillende routes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad.

Het is een bekend feit dat deze regio van Zuid Spanje wordt erkend als een paradijs voor golfers. De regio heeft talrijke cursussen van uitstekende kwaliteit. De meeste belangrijke internationale golftoernooien worden gehouden aan het Costa Del Sol in Zuid Spanje.
De uitgestrekte kustlijn van Zuid Spanje -zowel langs de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee -bieden eveneens uitstekende mogelijkheden voor wateractiviteiten zoals waterskiën, duiken, snorkelen, windsurfen, kitesurfen, vissen en inderdaad elke denkbare vorm van watersport!
Zuid Spanje heeft voor ieder wat wils en de toeristische cijfers wijzen voortdurend op een toename. Bovendien is het aantal buitenlandse inwoners die ervoor kiezen om een nieuw en beter leven voor zichzelf te beginnen in Zuid Spanje bewijs genoeg dat Zuid Spanje een paradijs op aarde is.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen