Skip navigation MENU

Stierengevechten

In het Middellandse Zee gebied is het offeren van stieren een praktijk die teruggaat tot de prehistorie. In Griekenland bijvoorbeeld staat het doden van een Minotaurus symbool voor een stierengevecht.

Stierengevechten zoals we die vandaag kennen zijn begonnen op de dorpspleinen en werden geformaliseerd met de bouw van de arena in Ronda in de late 18e eeuw. Vanaf die tijd werd er ook een specifieke opeenvolging van gebeurtenissen aangehouden : de ingang van de stier, de picador, de Banderilleros, en ten slotte de matador (stierenvechter). In vroeger tijden raakten paarden vaak gewond tijdens de gevechten. Daarom dragen paarden nu zware bescherming.

Er zijn ongeveer 70 arena’s in Andalusië. Sevilla is de belangrijkste. Mis het weekend niet waarin alle gevechten plaatsvinden. Dit weekend valt samen met de Sevilla Spring Fair. Ronda is de oudste arena in Spanje. Hier vindt de beroemde Goyesque Fair plaats begin september. Sommige arena’s hebben ook musea over stierengevechten. Tevens kunnen arena’s worden gebruikt voor andere evenementen: zoals popconcerten.