Skip navigation MENU

Witte dorpjes route

witte dorpen in AndalusieIk ben in de provincie Andalusië in Zuid-Spanje, waar je 25 witte dorpen aantreft, de zogenaamde pueblos blancos. Omdat ze verspreid liggen door het hele gebied, kun je gemakkelijk een eigen route kiezen. Het reizen tussen de vele dorpjes is helemaal niet vervelend, want je rijdt door een schitterende omgeving.

De muren van deze huizen worden witgekalkt om ze te beschermen tegen de felle zon, zodat het binnen lekker koel blijft.

Paragliden in Algodonales

De pueblos blancos hebben elk hun eigen specialiteit. Het dorp Algodonales telt nog geen 6.000 inwoners en het lijkt er op het eerste gezicht erg rustig. De voornaamste activiteit hier is echter behoorlijk spectaculair: paragliden. Bij paragliden gebruik je een groot scherm, een soort combinatie tussen een kite en een parachute. Ook zonder ervaring kun je paragliden. Een gewone tandemvlucht duurt meestal 30 minuten, maar ervaren paragliders kunnen uren in de lucht blijven.

Ronda

Het tweede dorp dat ik bezoek heet Ronda. De Spaanse overheid heeft dit stadje in zijn geheel tot monument verklaard, omdat er zoveel moois te zien is. Met name de moren hebben hier in het verleden lange tijd de scepter gezwaaid. Het oude centrum met de typische witte huisjes wordt daarom nog steeds het islamitische deel van de stad genoemd.

Ronda bezit de oudste stierenvecht-arena van het land: plaza del torro. Dit monument is gebouwd in de 18e eeuw en sindsdien is het een vast onderdeel van de Spaanse cultuur.