Skip navigation MENU

Klimaat Andalusië

Andalusie jaarlijkse temperatuurgemiddelden

Andalusië temperaturen

Andalusië heeft de heetste en droogste zomers in Spanje, maar in het westen zorgen weersystemen boven de Atlantische Oceaan voor relatief natte winters; in een aantal gebieden valt zelfs bijzonder veel regen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, als heeft de regio in vergelijking met andere Spaanse provincies meer neerslag dan gemiddeld.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Eén van de natste plaatsen in Spanje is Grazalema in de Sierra met een gemiddelde neerslag van 2.153 mm per jaar. Het klimaat Andalusie is extreem te noemen; ook grote delen van de provincies Cadiz en Huelva, bereiken gemiddelden van meer dan 1000 mm regen per jaar: Het dubbele van Madrid! Op de vlakten van Jaen, Córdoba en Sevilla, waar olijven geproduceerd worden, valt 500-700 mm per jaar. Als de met regen beladen wolken van de Atlantische Oceaan  naar het oosten trekken, verliezen ze veel van hun vocht en eindigen ze in de woestenij van Almeria. Cabo de Gata daarentegen, is met nauwelijks 150 mm regen per jaar de droogste hoek in de Spanje (en waarschijnlijk in Europa). Gelukkig biedt het klimaat Andalusie meer dan 300 dagen zon per jaar!

Mei en oktober zijn de beste vakantiemaanden

De lente en herfst zijn ideale jaargetijden om Andalusië te bezoeken. Mei en oktober zijn de beste maanden qua weer en drukte. Met name de zwoele maand mei (met een gemiddelde temperatuur van 16 ° C) fantastisch.

Goedkope hotels langs de kustgebieden zijn in augustus vrijwel onmogelijk te vinden.

In de zomer is het warmer in Andalusië, vooral in Sevilla en Córdoba. Sevilla heeft de twijfelachtige reputatie van heetste stad van Spanje in juli en augustus; de gemiddelde temperatuur is dan 34 ° C.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Tip: Vermijd augustus

Augustus blijft de belangrijkste vakantiemaand voor Nederlanders. Verkeer in de Costa del Sol komt uit Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland en vormt een ware migratie. Goedkope hotels langs de kustgebieden zijn in augustus vrijwel onmogelijk te vinden. Daarbij zijn vele restaurants en winkels in het binnenland vanwege het seizoen gesloten.

Het kustgebied, met Malaga, Cadiz, Huelva en Almeria

Hete zomers

Bijna elke dag van juni tot september kunt u zonnebaden. Er is in deze periode vrijwel geen regen. Overdag stijgt de temperatuur boven de 35 graden en ’s nachts daalt te temperatuur tot 15 graden. Het is in de zomerperiode voortdurend mooi weer zelfs ’s avonds.

Milde winters

De winter is een afwisseling van mooie, heldere, zonnige winterdagen en bewolkte maar warme dagen. De avonden zijn merkbaar koeler. De eerste regens vallen eind september of begin oktober, maar duren zelden langer dan twee dagen achter elkaar. Dagelijks stijgt de temperatuur boven de 20 graden en ’s nachts daalt de temperatuur zelden onder de 10 graden. Overdag is een jas dus niet nodig maar ’s avonds wel.

Laaglanden in het binnenland van Andalusie, met Sevilla, Cordoba en Jaen

Zeer hete zomers

In het binnenland van Andalusië zijn de zomers zeer heet. In de periode van juni tot september is er vrijwel geen regen. Juli en augustus zijn bijna te warm. Dagelijkse stijgt de temperatuur tot 40 graden en ’s nachts daalt de temperatuur tot 18 graden.

Milde winters

De winters zijn een afwisseling van mooie, heldere, zonnige winterdagen en bewolkte maar warme dagen. De avonden zijn merkbaar koeler. De eerste regens vallen eind september of begin oktober, maar duren zelden langer dan twee dagen achter elkaar. Dagelijks stijgt de temperatuur tot boven de 20 graden en ’s nachts komt de temperatuur zelden onder de 10 graden.

Inlandse berggebieden: Granada, Jaen, Sierra Nevada

Warme zomers

Bijna elke dag van juni tot september is het zonnig. Er valt vrijwel geen regen. Juli en augustus zijn nog warm. De brandende kracht van de zon is misleidend in de hooglanden. Dagelijkse stijgt de temperatuur tot 30 graden en ’s nachts daalt de temperatuur tot  8 graden.

Koele winters

De winters zijn een afwisseling van mooie heldere, zonnige winterdagen met bewolkte maar koele dagen. ’s Avonds, als de zon ondergaat, is het merkbaar veel kouder. De eerste regens vallen eind september of begin oktober, en duren zelden langer dan 2 dagen achter elkaar. De temperatuur stijgt overdag tot boven de 20 graden en ’s nachts daalt de temperatuur tot beneden het vriespunt. Overdag heeft u een trui of jas nodig en ’s avonds een warme jas. Verwarming is dan ook nodig.