Skip navigation MENU

Beleef de Spaanse Flamenco in Andalusië

Spaanse flamenco

Flamenco is een gepassioneerde en verleidelijke kunstvorm, een mysterieuze en onbegrepen dans die in Andalusië al bijna 500 jaar, en vandaag de dag wereldwijd ook door duizenden amateurs, uitgevoerd wordt.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Het algemene beeld van Andalusië is er een van kleur, romantiek en passie. Het beeld van de eenzame figuur van de matador in de arena, onder de brandende middagzon, cape en zwaard in de hand, en de zigeunerachtige kunst van de flamenco lijken op de een of andere manier hand in hand te gaan.

Andalusië staat bekend om haar feesten die gekenmerkt worden door muziek en dans en vrouwen in kleurrijke zigeunerachtige jurken en zijden sjaals met handgeschilderde waaiers in schitterende ontwerpen. De oude mannen met hun rafelige strohoeden, wier gezichten verschroeid en gebarsten zijn als de schors van een olijfboom, en de hofmakerij van de dansende paren zijn symbolisch voor het leven in dit prachtige deel van Zuid-Spanje.

Flamenco is al vele jaren gehuld in mysterie. En hoewel Flamenco in de afgelopen jaren meer bekendheid heeft gekregen wordt deze kunstvorm nog niet volledig beprepen door de rest van de wereld.

flamenco andalusieVeel mensen zijn tijdens hun zomervakanties in Andalusie getuige van een of andere vorm van flamenco, in het bijzonder wanneer ze verblijven aan de Costa del Sol, maar toch is er zelden sprake van een echte flamenco.

De meeste mensen zullen geen verband zien tussen deze theatrale shows, die misleidend bestempeld worden als authentieke sigeuner flamenco, en ‘cante jondo’, een zangstijl die diep geworteld is in de traditie van de flamenco en die ontstaan is in kleine Spaanse dorpjes zoals Lebrija en Utrera. En er is inderdaad weinig verband maar toch worden beide flamenco genoemd.

Er is een enorm verschil tussen ‘cante jondo’ en de flamenco zoals die uitgevoerd wordt in de commerciële locaties van vandaag.

Flamenco wordt gepresenteerd in veel verschillende varianten. De kleurrijke polkadot jurken, castagnetten en de zachte klanken van de akoestische gitaar zijn symbolisch geworden voor Andalusie maar vertegenwoordigen niet de authentieke kant van de flamenco. Castagnetten horen niet bij flamenco maar zijn toegevoegd om het vingerknippen te verbeteren.

Veel artiesten en schrijvers hebben verhalen geschreven, doordrenkt van romantiek en folklore, over dit tropische paradijs met zijn mysterieuze schoonheid en zijn vreemde muziek en dansen.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Er zijn bijvoorbeeld verhalen in overvloed over het gevaarlijke berglandschap waar moorddadige struikrovers en bandieten hun slachtoffers zouden vermoorden voor de kleinste sommen geld. Verheerlijkt door de romantische schrijvers zijn sommige verhalen ware legendes geworden.