Skip navigation MENU

Festivals van Andalusië

Carnaval en Semana Santa

Andalusie heeft een aantal van de meest belangrijke en meest kleurrijke festivals in Spanje. De hoogtepunten zijn Carnaval (op de dagen voorafgaand aan Aswoensdag) en Semana Santa (Heilige week, tussen Palmzondag en Pasen). Beide feesten worden groots gevierd, met name in Cadiz, Cordoba en Sevilla. Andere evenementen varieren van internationale muziekfestivals tot meer lokale feesten, zoals de paardenrennen bij het begin van augustus op de stranden van Sanlucar de Barrameda en de olijvenoogst die half oktober plaatsvindt in Jaen.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Concurso Nacional de Flamenco

Liefhebbers van de unieke stijl van Spanje op het gebied van muziek en dans komen naar de stad voor Concurso Nacional de Flamenco. Dit evenement vindt om de drie jaar in november plaats in Cordoba. De eerstvolgende viering zal plaatsvinden in november 2016.

Cruces de Mayo

In de spaanstalige wereld is dit oude festival een hoogtepunt van de evenmentenkalender van Cordoba. Dit festival kenmerkt zich door veel met bloemen versierde kruisen, andere bloemstukken, optochten en muziek.

Encuentro Flamenco

Bij dit vroege december evenement in Granada zijn de prestaties te bewonderen van de beste artiesten van het land.

Feria de Abril

Deze seculiere viering wordt 2 weken na Pasen gehouden in Sevilla en is gericht op paarden en stierengevechten.

Ferio de Mayo

Het belangrijkste straatfeest van de stad Cordoba wordt gehouden tijdens de laatste week van mei.

Feria del Caballo

In het begin van de maand mei vullen koetsen en ruiters de straten van Jerez (Jerez de la Frontera, Cadiz) en stamboekpaarden van de ‘School of Equestrian Art’ concurreren met elkaar in races en dressuur.

Festival de los Patios

Deze viering wordt gehouden in de tweede week van mei in Cordoba. Het is een leuke tijd om in de stad te zijn. Eigenaars gooien hun met bloemen versierde patio’s open voor de bezoekers (en juryleden die de beste zullen kiezen) en de stad viert feest met eten, drinken en flamenco.

Festival Internacional de Jazz de Granada

Dit festival is opgericht in 1980 en trekt in november grote namen uit de wereld van de Jazz naar Granada. Oscar Peterson, Dizzie Gillespie, Miles Davis en Herbie Hancock onder vele anderen kunnen rekenen op enthousiaste fans (www.jazzgranada.net).

Festival Internacional de Musica y Danza de Granada

Dit internationale muziek en dans festival in Granada duurt van half juni tot half juli en vindt bij sommige gebeurtenissen plaats in het Alhambra zelf. Tickets gaan medio april in de verkoop (www.granadafestival.org).

Fiesta de Otoño

Dit festival in september in Jerez de la Frontera (Cadiz) viert de druivenoogst. Het festival kenmerkt zich door een processie, de zegening van de oogst op de trappen van de kathedraal en het traditionele druiven treden.

International Guitar Festival

Dit festial in Cordoba staat in het teken van gitaarmuziek en tijden de eerste 2 weken van juli treedt een reeks van grote internationale artiesten op met een variatie aan muziekstijlen waaronder klassiek, jazz, rock, folk en natuurlijk flamenco. Naast een volledig programma met concerten zijn er exposities, workshops en conferenties (www.guitarracordoba.org).

La Bienal de Flamencol

Dit festival staat in het teken van het vieren van de Flamenco en wordt om de twee jaar gehouden in Sevilla. Het eerstvolgende festival zal plaatsvinden in 2016 (www.labienal.com).

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Romería del Rocío

Dit festival vindt begin juni plaats in Huelva. Er wordt een pelgrimstocht gehouden te paard en per koets naar de hermitage van La Virgen del Rocío (Onze-Lieve-Vrouw van de Dauw).