Skip navigation MENU

Culinaire reizen naar Andalusië

De Andalusische keuken is erg gevarieerd en wordt gedomineerd door gazpacho: gefrituurde vis (in de volksmond wordt dit vaak pescaito frito genoemd).

Als je ooit in Spanje bent geweest, dan weet je dat Spanjaarden dol zijn op zeevruchten. Het is logisch, als je bedenkt dat Spanje aan drie kanten omgeven wordt door water: De Atlantische Oceaan, de Cantabrische Zee en de Middellandse Zee. Spanjaarden eten iedere dag zeevruchten, bereid op veel verschillende manieren.

In Andalusië wordt er gefrituurd met olijfolie die wordt geproduceerd in de provincies Jaen , Cordoba , Sevilla en Granada. Ook de regio’s Málaga, Almería, Cádiz en Huelva produceren olijfolie, zij het op kleinere schaal. In de vijf kustprovincies worden veel vis en schelpdieren gegeten: witte garnalen uit de baai van Cádiz, garnalen, murex , ansjovis, pijlinktvis en zeekat.

Andalusische keuken bevat ook een aantal ongewone vissen, zoals ortiguillas en zeeanemonen.

Desserts

Andalusische desserts worden sterk beïnvloed door de oude middeleeuwse keuken van Andalusie. Opmerkelijke gerechten zijn pestiños (een gefrituurd gebak met in honing), amarguillos (een vorm van amandel bitterkoekjes) ​​en polvorones.

Wijnen

De wijnen van Jerez (ook bekend als sherry) zijn beroemd over de hele wereld. Ook bekend zijn de witte wijnen van Cádiz, wijnen van Condado in Huelva , wijnen van Montilla-Moriles in Córdoba en de wijnen van Málaga. Ook de likeuren van Andalusië zijn populair, zoals het Anis in Rute en de rum uit van de  tropische kust van Granada.

 Typisch Andalusische gerechten

  • pescaito frito (gefrituurde vis)
  • Gazpacho
  • pringá
  • ossenstaart
  • jamón iberico ( Iberische ham )
  • olijven
  • Alboronía
  • Polea
  • Anijs