Skip navigation MENU

Bossen

Andalusië heeft een prachtige verscheidenheid aan flora en fauna , dankzij de ligging tussen de Afrikaanse en Europese continenten én tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Niet alleen de geografische ligging zorgt voor de bijzondere flora en fauna, ook de topologie en de geologie dragen bij aan het feit dat Andalusie het meeste aantal soorten bomen van Europa heeft.

Aan de Atlantische kust vind je veel kurkbomen en groene eiken, met daaronder gevarieerd struikgewas zoals mirte, braam en rozemarijn. Het belangrijkste kenmerk van het mediterrane klimaat is droogte in de zomer en de rest van het jaar onregelmatige regenval. De vegetatie heeft zich moeten aanpassen aan dit klimaat en dat zie je terug in de bijzondere Andalusische bebossing met bijvoorbeeld kurkeiken.

Als je besluit om een berg te beklimmen kun je de veranderingen in vegetatie goed zien. Van loofbomen tot naaldbossen en in de hogergelegen gebieden zeer stekelige , dichtbegroeide vegetatie.

Een bijzondere boom van typisch Andalusische komaf heet “pinsapo” (Abeis pinsapo) of Spaanse spar. Deze boom heeft de ijstijd overleefd en typeert samen met eiken, dennen en kurkeiken het Andalusische landschap.