Skip navigation MENU

Provincie Jaen: hoofdstad van de olijfolie

De gevarieerde geografie van de provincie Jaen in Spanje biedt de schoonheid van prachtig natuurlandschap en de architectuur en monumenten in de dorpen en steden.

De uitgestrekte, glooiende landschappen van Jaen met de olijfbomen strekken zich uit over een enorm gebied. Dit landschap wordt afgewisseld met schitterende kerken, kathedralen, paleizen en kastelen gebouwd in gotische, renaissance of barokke stijl.

De provincie Jaen is waarschijnlijk het best bekend om zijn overvloed aan olijfbomen die het landschap domineren, afgewisseld door grimmige witgekalkte boerderijen en huizen die afsteken tegen de oranje bodem.

Jaen

De provincie Jaen is de grootste producent ter wereld van olijven en olijfolie. Het is daarom geen wonder dat het ook de locatie is voor ’s werelds grootste vakbeurs voor olijven.

Ligging Jaen, Spanje

De provincie Jaén is de toegangspoort naar Andalusië, en ligt in het noordoosten van de autonome regio Andalusië aan het hoofd van de rivier de Guadalquivir. Jaen ligt tussen de Sierra Morena en de Bética. De provincie heeft een oppervlakte van 13.496 km2 en grenst aan de provincie Ciudad Real in het noorden, Cordoba in het westen, Granada in het zuiden en Albacete in het oosten.

De hoofdstad van de provincie is de gelijknamige stad van Jaén.

Geschiedenis van Jaen

De provincie Jaén heeft een belangrijke historische gespeeld sinds de oudheid. Dit zie je terug in de majestueuze ruïnes die dateren uit de tijd van de Fenicische, Griekse en Carthaagse beschavingen. De slag van Navas de Tolosa in 1212 betekende het einde van vijf eeuwen aan islamitische overheersing.

Het koninkrijk van Jaén werd een belangrijke strategische enclave op de grens met het koninkrijk van Granada. Vanaf de 16e eeuw raakte Jaen in verval. In 1808 herwon Jaen zijn historische rol toen Napoleon werd verslagen bij de slag van Bailen.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Landschap Jaen, Spanje

Het geografische profiel van de provincie Jaén, waarbij vlakke gebieden worden afgewisseld met steile bergketens, biedt een landschap van ongekende natuurlijke schoonheid.