Skip navigation MENU

De provincie Almeria

Almeria, Alcazaba

In het zuidoosten van Spanje ligt de zonovergoten provincie Almeria. Deze streek heeft het hoogste aantal zonuren en de minste neerslag in Europa! Gezien het klimaat is het geen verrassing dat een groot deel van de provincie bestaat uit dorre, woestijnachtige landschappen. Vanwege het droge weer is een groot deel van dit gebied dunbevolkt.

De lucht is zeer helder in Almería. Daarom staat dan ook Europa’s krachtigste telescoop in de buurt van Gergal. Met een jaarlijks gemiddelde van 3000 zonuren is het ook de thuisbasis van de grootste zonne-energiecentrale de EU: de Solar Platform van Almeria (PSA).

Het hete klimaat en de natuurlijke barrière van de Sierra de Gádor maken Almeria tot een zeer geschikt landbouwgebied. Ook vind je in Almeria veel Invernaderos (kassen). Wil je ongerepte natuur zien? Bezoek dan het natuurgebied Cabo de Gata-Nijar. Dit gebied heeft lange zandstranden en afgelegen baaien omringd door de warme wateren van de Middellandse Zee. De traditionele feesten van de Moren en de Christenen zijn talrijk en absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Geografie van Almeria

De provincie Almeria heeft zeer veel stranden die zich uitstrekken van Pulpí in het oosten tot Adra in het westen. Almeria strekt zich uit van de Sierra de Gádor bergen tot aan de Middellandse zee.

Geschiedenis van Almeria

Almería is, dankzij de strategische ligging aan de Middellandse Zee, de thuisbasis geweest van verschillende beschavingen. Dit zie je terug in de aanwezigheid van vele archeologische opgravingen in de provincie Almeria.

Er is bewijs van een zeer bijzondere prehistorische cultuur in Los Millares en el Argar. Feniciërs, Carthagers en Grieken dolven mijnen en handelden zeer veel. De Romeinen, die zich hier in de 3e eeuw voor Christus, veranderden het in ‘Porto Magnus’ en domineerden het gebied tot de komst van de Visigoten in de 7de eeuw. De Arabieren creëerden vervolgens de huidige hoofdstad in de 10e eeuw n Christus, en vanaf hier regeerden ze over één van de belangrijkste taifas (koninkrijken) in het islamitische Spanje. De Arabische invloed was de meest significante, aangezien deze bijna acht eeuwen aanwezig bleef in Spanje. Er zijn verschillende monumenten die getuigen van de rijke geschiedenis van dit land. De burchten en kastelen zijn een uitzonderlijke historische getuigenis voor het roemruchte verleden van Almeria.

Ontdek het kleurrijke Andalusië! Vergelijk reizen

Gastronomie van Almeria

De gastronomie van de provincie Almeria is gevarieerd en natuurlijk, en sinds de oudheid is het een combinatie van eersteklas producten van land en zee. Een bepaalde traditionele isolatie heeft aanleiding gegeven tot een keuken met een grote persoonlijkheid, die de oudste essenties van het verleden nog steeds laat terugkomen in de lokale gerechten.