Skip navigation MENU

Palacios Nazaríes

patio de leones - Palacios NazaríesHet centrale paleis is het toppunt in het ontwerp van het Alhambra. Hoewel de Nasrid paleizen laat in het islamitische tijdperk van Spanje werden gebouwd, toen het rijk al in verval was en architecten waren overgeschakeld van steen naar  goedkopere baksteen, maken ze deel uit van één van de mooiste islamitische structuren in Europa, een harmonieuze synthese van ruimte, licht, schaduw, water en groen.

Uitgestrekte tegels, muqarnas (honingraat) gewelven en houten versiering zijn erin geslaagd te overleven, maar het meest fascinerend is het ingewikkelde stucwerk dat de muren van de Palacios Nazaríez siert.

De Arabische inscriptie ‘Wa la ghaliba illa Allah “(Er is geen veroveraar dan God) bestrijkt bijna elk oppervlak in verschillende kalligrafie stijlen die de rituele woorden van lof transformeren in  een geometrisch patroon. Maar er zijn vrijwel geen documenten die de functies van de paleizen bevestigen. Dat de nissen in de muren gebruikt werden om waterkruiken in te bewaren is ongeveer de enige zekerheid die er is. De kamers zijn nu dus grotendeels een schone lei voor de verbeelding van bezoekers.