Skip navigation MENU

Achtergrond informatie Alhambra

Er is geen verwijzing naar het Alhambra als een residentie van koningen tot de 13e eeuw, hoewel het fort sinds de 9e eeuw al bestaat. De eerste koningen van Granada, de Zirites, hadden hun burchten en kastelen op de heuvel van het Albaicin. De Nasrites waren de emirs die het Alhambra verder uitbouwden.

De stichter van de dynastie, Muhammed Al-Ahmar, begon met de restauratie van de oude vesting. Zijn werk werd voltooid door zijn zoon Mohammed II. De constructie van de paleizen (genaamd Casa Real Vieja, “oude Koninklijke Huis of Paleis ‘) dateert uit de 14e eeuw en is het werk van twee grote koningen: Yusuf I en Mohammed V. Aan Yusuf hebben we de volgende bouwwerken te danken: de “Cuarto de Comares” (Kamer van Comares), de “Puerta de la Justicia” (Poort van Justitie), de Thermen en enkele torens. Zijn zoon, Mohammed V, voltooide de verfraaiing van de paleizen met de “Cuarto de los Leones” (Kamer van de Lions), evenals andere kamers en vestingwerken.

Het Alhambra werd een christelijke rechtbank in 1492, toen de Katholieke Koningen (Ferdinand en Isabel) de stad Granada veroverden. Later, werden verschillende woningen toegevoegd aan het Alhambra voor vooraanstaande burgers, militaire garnizoenen, een kerk en een Franciscaner klooster.

Keizer Karel V, die enkele maanden in Granada doorbracht, begon de bouw van het paleis dat zijn naam draagt ​​en maakte een aantal wijzigingen in het interieur van de gebouwen.

Tijdens de 18e eeuw en een deel van de 19e, raakte het Alhambra in verval. Er werden zelfs tavernes ingericht door dieven en bedelaars. Een nieuwe klap werd toebedeeld aan het Alhambra door de troepen van Napoleon, de meesters van Granada van 1808 tot 1812. Twee torrens de Torre de Siete Suelos en de Torre de Agua werden in verwoest. Na deze periode zette een verdere verwaarlozing in, tot 1870 toen het Alhambra werd uitgeroepen tot nationaal monument. Vanaf dat moment is het Alhambra een beschermd monument. In 1984 werd het Alhambra tot UNESCO Werelderfgoed verklaard.