Skip navigation MENU

Ontmoet het imposante Alhambra

Alhambra-Andalusie

Het Alhambra complex bestaat uit drie hoofdonderdelen: het Alcazaba, de Palacios Nazaríes (Nasrid paleizen) en de Generalife, het oude zomerpaleis.

Tip: Bestel je Alhambra tickets vooraf!

De naam Alhambra stamt uit het Arabisch en betekent “rood of karmozijn kasteel”. Misschien heeft het de naam te danken aan de tint van de torens en muren, die soms zilver kleuren, soms goud. Maar er is een  nog meer poëtische verklaring van de naam, namelijk dat de term Alhambra  staat voor “bij het licht van fakkels”.

Oorspronkelijk diende het Alhambra voor militaire doeleinden, het Alhambra was een “alcazaba” (burcht), een “Alcázar” (paleis) en een kleine “medina” (stad): alles in één. Het drievoudige karakter van het Alhambra draagt bij aan de ​​vele bijzonderheden.

Toeristische drukte in het Alhambra

Maar in het hoogseizoen van de zomer, zwerven er dagelijks zo’n 6000 bezoekers door de tuinen en paleizen waardoor het moeilijk is om te pauzeren om een mooi detail inspecteren of om jezelf mentaal te verplaatsen naar de 14e eeuw. Plan een bezoek in de rustigere maanden als dat mogelijk is en zo niet dan is het aan te raden om een bezoek zo vroeg of zo laat mogelijk in het hoogseizoen te plannen.

Geschiedenis van het Alhambra

De bouw van het Alhambra werd begonnen in 1238 door Ibn el-Ahmar, de eerste koning van de Nasrids. De grote citadel bestond in eerste instantie uit een verzameling van woningen, scholen, baden, kazernes, en tuinen omringd door verdedigingstorens en schijnbaar onneembare muren. Vandaag de dag zijn alleen de Alcazaba en de Palacios Nazaríes, voornamelijk gebouwd door Yusuf I (1334-1354) en zijn zoon Mohammed V (1354-1391) overgebleven.

Na de Reconquista (christelijke herovering), werd de moskee van het Alhambra vervangen door een kerk, en het Convento de San Francisco (nu de Parador de Granada) werd gebouwd. Carlos I (ook bekend als de Habsburgse keizer Karel V), kleinzoon van de Katholieke Koningen, vernietigde een vleugel van de paleizen om ruimte te maken voor zijn enorme Renaissance werk, het Palacio de Carlos V.

Tijdens de Napoleontische bezetting werd het Alhambra gebruikt als kazerne en werd het bijna opgeblazen. Wat je vandaag ziet is met veel inspanning en respectvol gerestaureerd.

De ingang van het Alhambra is te bereiken via het 14e-eeuwse Mexuar. Twee eeuwen later werd dit omgebouwd tot een kapel, met een gebedsruimte aan de andere kant. Vanuit de Mexuar kun je oversteken naar de Patio del Cuarto Dorado. Dit lijkt de binnenplaats van het belangrijkste paleis te zijn, met symmetrische deuren aan de rechter kant en omringd door geglazuurde tegels en stucwerk. Echter, de deuren aan de rechter kant leiden nergens naartoe maar aan de linker kant passeert u een scherpe bocht in de hal ( een gemeenschappelijke strategie in de islamitische binnenlandse architectuur om de eigen kamers prive te houden).

Sommige kamers (waarschijnlijk gebruikt voor loungen en slapen) kijken uit op het rechthoekige zwembad en op de gewelven en aan de zijkant van de nissen aan de noordkant zijn sporen van kobaltblauwe verf te zien. Oorspronkelijk waren alle muren rijkelijk gekleurd met verf. Yusuf I’s bezoekers zouden via deze kamers binnengelaten zijn om hem te ontmoeten in de Salon de Comares.

Aan het begin van de 17e eeuw was het Alhambra vervallen tot een ruïne, met alleen nog maar zwervers en zwerfhonden. Napoleon’s troepen probeerden het Alhambra in 1812 te vernietigen, maar hun pogingen werden verijdeld. In 1814 werd het paleizencomplex bewoond door de hertog van Wellington, die hier kwam om aan de druk van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog te ontsnappen.  In 1862 begonnen de inwoners van Granada met een complete en nog altijd voortdurende restauratie.

De naam

Het Alhambra ontleent zijn naam aan het Arabische al-Qala’a al-Hamra (het Rode Kasteel). Het eerste paleis op de site werd gebouwd door Samuel Ha-Nagid, de joodse grootvizier van een van de 11e-eeuwse Zirid sultans van Granada. In de 13e en 14e eeuw veranderden de Nasrid emirs het gebied in een paleizen complex, omringd door een dorpje.

Plattegrond van het Alhambra